Basın Odası

2012′de 1 milyar TL kullandıracak
10.05.2012

2012′de 1 milyar TL kullandıracak

Kalkınma Bankası Genel Müdür Vekili Metin Pehlivan, ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji yatırımlarını destekleyeceklerini söyledi.

Büyüme performansı ile rekor kıran Türkiye için İslam Kalkınma Bankası (İKB) başta olmak üzere dünyanın önde gelen finans kuruluşları kesenin ağzını açtı. İKB, Türkiye Kalkınma Bankası aracılığı ile ilave 200 milyon dolarlık kredi kullandıracak. Kalkınma Bankası Genel Müdür Vekili Metin Pehlivan, 2012 yılında çoğunluğu yenilenebilir enerji alanında olmak üzere toplamda 1 milyar liralık yeni kredi kullandıracaklarını bildirdi. Bankanın 2012 yılı ilk üç aylık dönemdeki mali performansının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Pehlivan, “Banka olarak geçen yılın birinci üç aylık dönemine göre aktif toplamını yüzde 57, kredilerini yüzde 53, net bankacılık faaliyet gelirlerini yüzde 56 artırdık. Özkaynak kârlılığı yüzde 7,7 gibi kendi özel koşullarında önemli bir seviyeye taşındı.” dedi. Banka yıl sonunda 3,5 milyar Türk Lirası aktif büyüklüğe ulaşmayı hedefliyor. Mart 2012 itibarıyla bankanın kredi hacmi 2 milyar 19 milyon TL olarak gerçekleşti. Geçen yıl sonu yüzde 4,9 olan takipteki kredilerin oranı ise yılın ilk çeyreği itibarıyla yüzde 4,5′e kadar geriledi.

Kalkınma Bankası Genel Müdür Vekili Pehlivan, 2012 hedefleri ve finans sektörüne ilişkin Zaman’a değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin bankacılık sektöründeki uygulamaları ile gelişmekte olan ülkelere yol gösterici olduğunu ifade eden Pehlivan, Suriye’de kalkınma bankası kurulmasına yönelik çalışmaların kesintiye uğradığını söyledi. Yakın ve uzak ülkelerin kalkınma bankalarından destek talebi aldıklarını belirten Pehlivan, “Yeni kurulan Moritanya Kalkınma Bankası’ndan teknik işbirliği ve yardım talebi Mart 2012 tarihinde tarafımıza ulaşmıştır. Yine Karayiplerden 13 ülkenin bölgesel kalkınma faaliyetlerinin finansmanı amacı ile kurmuş oldukları Caribbean Community-CDF üst yönetim ile 27 Nisan 2012 tarihinde bankamızda kalkınma ve teknik işbirliği konularında işbirliği görüşmeleri yapılmıştır.” diye konuştu. Pehlivan, uluslararası kaynaklara erişim, bu kaynakların özel sektöre doğrudan yatırımlara aktarılması, proje fizibilite etüdü ve proje süreç yönetimi konularında teknik destek sağlanması konusunda görüş birliğine varıldığını kaydetti. Kalkınma Bankası’nın özkaynakların yanı sıra Hazine’nin garantisiyle 1,5 milyar dolar düzeyine ulaşmış uluslararası fonlarla kredi faaliyetini sürdürdüğünü aktaran Pehlivan, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Uzun vadeli tahvil yoluyla finansmana erişimde ülkemiz kalkınma bankacılığı için henüz elverişli fiyat seviyelerine gelinmediğini, bu kaynakların fiyatlaması düştüğünde kalkınma bankacılığımız için olumlu sonuçlarının olacağını bekliyoruz. Uzun vadeli kaynaklarla bugün altyapı grubundan sayılan enerji kredilerine finansman sağlamanın mümkün olduğu gibi, katma değeri yüksek inovatif yatırımların da ancak bu tür kaynaklarla finanse edilebileceğini düşünüyoruz.”

Haberi Paylaş
  • Share '2012′de 1 milyar TL kullandıracak' on Email
  • Share '2012′de 1 milyar TL kullandıracak' on Twitter
  • Share '2012′de 1 milyar TL kullandıracak' on LinkedIn
  • Share '2012′de 1 milyar TL kullandıracak' on Facebook