Basın Odası

Akbank’a 1.2 milyar dolarlık sendikasyon
21.03.2012

Akbank’a 1.2 milyar dolarlık sendikasyon

Akbank, 19 ülkeden 42 banka ile 1.2 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi imzaladı.

Global ekonomide sorunların aşılmasının zaman alacağını belirten Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, pek çok gelişmiş ekonomide görülenin tersine devlet desteği almadan faaliyetlerine devam eden Türk bankalarının reel sektörü finanse edebilmesi için uzun vadeli kaynağın önemine dikkat çekti. Bankaların büyümeyi kredilerle desteklemesi ve uzun vadeli yatırımların uzun vadeli kredilerle fonlanması gerektiğini kaydeden Binbaşgil, bunun için de uzun vadeli kaynak gerektiğini belirtti.

Akbank, uluslararası piyasalardan 146 milyon dolar ve 795 milyon euro olmak üzere 2 ayrı dilimden oluşan 1.2 milyar dolar karşılığı 1 yıl vadeli sendikasyon kredisi sağladı. Akbank’ın 19 ülkeden 42 bankanın katılımıyla sağladığı ve dış ticaretin finansmanı amacıyla kullanılacak sendikasyon kredisinin toplam maliyeti, sırasıyla Libor/Euribor artı yüzde 1,45 oldu. Akbank söz konusu sendikasyon kredisi ile Mart 2011’de sağladığı 652 milyon euro ve 406 milyon dolar tutarındaki sendikasyon kredisini yeniledi.

MALİYET BİR MİKTAR ARTTI

Konuyla ilgili düzenlenen imza töreninde soruları yanıtlayan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, krediyi reel sektöre finansman yaratmak için kullanacaklarını belirterek “Avrupa’daki sıkıntıya rağmen bu sendikasyonu gerçekleştirdik. Maliyet artışı var ama bu cüzi bir maliyet artışıdır” dedi.

Bankaların büyümeyi kredilerle desteklemesi ve uzun vadeli yatırımların uzun vadeli kredilerle fonlanması gerektiğini kaydeden Binbaşgil, bunun için de uzun vadeli kaynak gerektiğini belirterek “Bankacılık sektöründe ise krediler uzun vadeli, mevduat kısa vadeli. Uzun vadeli mevduata müşterileri kanalize etmek adına, maliyetleri ne kadar düşürebilirsek, müşteriye getirisini ne kadar artırabilirsek, bu faydalı olacaktır” diye konuştu.

Türkiye’nin kredi ve tasarruflarının zaman içinde daha fazla Türk Lirasına dönmesi gerektiğinin altını çizen Binbaşgil, TL’nin artık daha prestijli olduğunu, TL’ye kayışla birlikte vadenin de uzaması durumunda kredilerin de daha çok TL cinsinden verilebileceğini ifade etti.

ALTIN MEVDUATINA YOĞUN TALEP

Uzun vadeli kaynak sıkıntısının önemli çözüm ayaklarından biri olarak görülen altın mevduatının Akbank’ta hızlı büyüyen alanlardan biri olduğunu belirten Binbaşgil, Türkiye’de altın mevduatının 8 milyar dolardan daha yüksek bir tutar olduğunu belirterek, müşterilerden yoğun bir talep olduğunu ifade etti. Binbaşgil ayrıca, sektörde kredilerin bu sene yüzde 15 büyüyeceğini öngördüklerini belirterek, KOBİ ve ticari kredilerin hızlı büyüyeceğini tahmin ettiklerini de söyledi.

Öte yandan Türkiye ekonomi yönetimi açısından bu yıl ön önemli gündem maddelerinden biri uzun vadeli kaynağı teşvik. Bu kapsamda da gözler ziynet niteliğindeki altınların bankalarda tasarruf edilmesini sağlamak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan geçen hafta, Türkiye’de düşük olan tasarrufların artırılması için bazı çalışmalar yaptıklarını belirtmiş, bu kapsamda bankacılıkta, vadenin uzatılmasını teşvik için önemli kararlar aldıklarını, ayrıca, Türkiye Bankalar Birliği, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve İstanbul Altın Borsası’nın da evlerdeki ziynet niteliğindeki altınların bankalarda tasarruf edilebilmesi ile ilgili çalışma yürüttüğünü açıklamıştı.

Haberi Paylaş
  • Share 'Akbank’a 1.2 milyar dolarlık sendikasyon' on Email
  • Share 'Akbank’a 1.2 milyar dolarlık sendikasyon' on Twitter
  • Share 'Akbank’a 1.2 milyar dolarlık sendikasyon' on LinkedIn
  • Share 'Akbank’a 1.2 milyar dolarlık sendikasyon' on Facebook