Azeri bankalar da Türkiye’yi izliyor
Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Azeri bankalarının Türkiye pazarını ilgiyle izlediğini belirtti.
Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov, Azeri bankalarının Türkiye pazarını ilgi ve merakla izlediğini, Azerbaycan’daki Beynelhalk Bank’ında İstanbul’da şube açmayı düşündüğünü söyledi. Bagirov, iki ülkeninbankacılık sektörünün karşılıklı aktif çalışmaları olduğunu belirterek Ziraat Bankası ile Yapı Kredi Bankası’nın Azerbaycan’da, Azerbaycan’dan Texnikabank’ın da İstanbul’da şube açtığını hatırlattı.
“Şu anda çok büyük bir ilgi var ve bu ilgi yakın zamanda da pratik faaliyetlere dönüşecek. İş Bankası’nın da Azerbaycan’da şubesinin açılması sözkonusu” diyen Bagirov,”Bizim uluslararası bankamız Beynelhalk Bank diyoruz, onun da ilgisi çok. Dünyanın çok sayılı şehirlerinde, ülkelerinde şubeleri var. Azerbaycan, Beynelhalk Bank’ın İstanbul’da da şubelerini açmayı düşünüyor. Tabii İstanbul dünya finans merkezine dönüştükten sonra bu imkanlar daha da gelişecek. Azeri bankaları Türkiye pazarına ilgi ve merak gösteriyorlar, izliyorlar” dedi. Bagirov, Azeri şirketlerinin Türkiye’de özellikle turizm otelcilik alanına ilgi gösterdiklerini ve enerji kaynaklarını aramadaki zengin tecrübelerini de Türkiye’de değerlendirebileceklerini belirtirken, iki ülke arasında bir türlü aşılamayan vize sorununa ilişkin son durum hakkında da bilgi verdi: “Azerbaycan’ın altyapısı henüz buna hazır değil. Altyapısı hazır olduğunda bu da gerçekleşecek… Vizelerin kalkışı bu yıl içinde de olabilir. Bu kesinlikle siyasi bir sorundan kaynaklanmıyor. Bu sadece teknik bir konu ve o da halledilecek.”
TANAP’ın kapasitesi ve iştirakçileri artabilir
Bagirov, Türkiye ve Azerbaycan arasında enerji alanında derin bir işbirliği olduğunu belirterek, Azeri gazını Avrupa’yataşıması öngörülen Trans Anadolu Boru Hattı Projesi (TANAP) için Azerbaycan ve Türkiye arasında hükümetlerarası anlaşmanın (IGA)Haziran ayı içinde imzalanmasının beklendiğini; hattın kapasitesinin artırılmasının ve başka ülkelerin de projeye katılımının gündemde olduğunu söyledi. Türkiye ve Azerbaycan’ın halen müzakerelerini sürdürdüğü proje ile 16 milyar metreküplük gazın 6 milyar metreküpünün Türkiye’ye satılması, 10 milyar metreküpünün ise Avrupa’ya ulaştırılması öngörülüyor.
TANAP projesinin hayata geçirilmesi için en kritikaşamalardan biri olan hükümetlerarası anlaşmaya (IGA) dairhiçbir pürüz olmadığına dikkat çeken Bagirov, “İleride bir sorunolmasın diye bazı detaylarda daha da titiz araştırmaların yapılması gerekir. Onu da hem Türk dostlarımız ve Azerbaycan’dan heyetler görüşüyor… IGA, Haziran’ın ilk günlerinde ilk haftalarında olabilir. Bu konuda büyük ümitler besliyoruz ve o konuda telaşlanacak bir sorun yok” dedi.
Başta Ukrayna olmak üzere başka ülkelerin de TANAP’a katılıma ilgi duyduğunu hatırlatılan Bagirov, şu anda alınmış bir karar olmasa da projenin genişlemesi için görüşmelerin devam ettiğini açıkladı ve, “Ukrayna da olabilir, diğer ülkeler de olabilir. Artık ekonomik açıdan ne kadar avantaj sağlayacak iştirak olacaksa, buna Şah Deniz konsorsiyumu, Türkiye ve Azerbaycan bakacak ve karar verecekler” dedi.
TANAP projesinin inşa çalışmalarının 2013 ilkbaharında başlayıp 2016 yılına kadar bitirilmesinin öngörüldüğünü belirten Bagirov, projenin 16 bcm olarak öngörülen kapasitesinin artırılabileceğini ise şu sözlerle anlattı: “Bu ilk önce Şah Deniz II yatağından elde edilecek hasılatla ilgili bir konudur. Şu anda ilk verilere göre 16-17 milyar metreküp gaz olduğu öngörülüyor ama bu daha fazla da olabilir. Bu çerçevede TANAP’taki kapasite de artabilir… Bu da öngörülmüştür, ileride diğer iştirakçiler bu projeye katılabilirler ve bu boru hattı vasıtası ile Avrupa’nın enerji güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunabilirler.” Şah Deniz sahasında üretilecek gazın Avrupa’ya taşınması için halen TANAP dışında, Nabucco, Trans Adriyatik Boru Hattı(TAP), SEEP ve Türkiye Yunanistan-İtalya projesi (ITGI) projeleri gündemde bulunuyor.
TANAP projesinin Nabucco, ITGI ve TAP gibi projelerin sonunu getireceği görüşüne katılmadığını söyleyen Bagirov, “Şah DenizII gazı hangi güzergahta hangi istikamette ihraç edilecek kararı bu yılın sonunda, 2013′ün ilk aylarında artık kesin olarak verilecek. Nabucco öldü demek yanlış olur. Nabucco’nun ismi değişebilir, farklı bir isimle bu proje kapsamında hayata geçirilebilir. Nabucco’nun kapasitesi çok yüksekti, boru hattını doldurmak çok zor olduğu için onun hayata geçirilmesinin nasıl olacağı şu anda belli değil” dedi. TANAP’ın Türkiye’nin doğusundan İzmir istikametine ilerlemesinin öngörüldüğünü belirten Bagirov, “Oradan da üç istikamet var: İtalya güzergahı, Doğu Avrupa güzergahı ve en uzağı da Romanya’ya kadar olan güzergah. Bu üçünden biri gerçekleşebilir. Bu bahsettiğimiz üç güzergah da zaten ITGI, TAP ve Nabucco’dur” dedi.