Basın Odası

Çin banka kredilerini rahatlatıyor
14.03.2012

Çin banka kredilerini rahatlatıyor

Çin, dört büyük bankanın üçünde kredi kapasitesine uyguladığı kısıtlamaları gevşetiyor.

Konu ile ilgili bilgiye sahip banka yetkililerine göre, Çin, yeni kredilerin son dört yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından, en büyük dört bankanın üçünde kredi kapasitesine uyguladığı kısıtlamaları gevşetiyor.

Çin’de ihracat, sanayi üretimi ve perakende satışların yılın ilk iki ayında düşmesi sonrası, düzenleyici kuruluş, bankalara kredilere yöneltmesi için mevduatlarından daha fazlasını kullanmaya izin verecek. Kredi büyümesi bu yıl, daha fazla getiri bekleyen mevduat sahiplerinin paralarını mevduat hesaplarından çekmeleri ve ekonomik büyümenin son 10 çeyreğin en düşük seviyesine inmesinin talebi düşürmesi sonucu yavaşladı.

Bankacılık düzenleme kuruluşu, Industrial & Commercial Bank of China Ltd. için, konunun gizli olması ve henüz sonuçlandırılmamasından dolayı ismini vermeyen bir banka yetkilisine göre, 2012 kredi/mevduat oranını yüzde 63′e çıkarıyor. Aynı yetkili geçen yıl için bu oranın ne olduğu konusunda bilgi vermedi. Bu oran, rakip diğer iki banka için de, bu bankaların yetkililerinden alınan bilgiye göre, yükseltidi. Ancak bu yetkililer 2012 yılı için hedef seviyesi konusunda bilgi vermedi.

Beijing’de Standard & Poor’s analistlerinden Liao Qiang, “Cansız mevduat büyümesi ve kredi/mevduat oranına getirilen sıkı düzenleyici sınırlama, bankaların daha fazla kredi verme kapasitesini kısıtladı” dedi ve “Enflasyonun düşmesi ile birlikte, gevşeme bu yıl devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.

Geçen hafta açıklanan verilere göre, Çin’de fabrika siparişleri bu yılın ilk iki ayında 2009′dan bu yana en yavaş artışını gösterirken, perakende satışlar ekonomistlerin beklentisinden daha yavaş arttı ve enflasyon son 20 ayın en yavaş artışını gösterdi. Bu durum, Başbakan Wen Jiabao’ya, teşvik tedbirlerini hızlandırması için olanak sağladı.

Haberi Paylaş
  • Share 'Çin banka kredilerini rahatlatıyor' on Email
  • Share 'Çin banka kredilerini rahatlatıyor' on Twitter
  • Share 'Çin banka kredilerini rahatlatıyor' on LinkedIn
  • Share 'Çin banka kredilerini rahatlatıyor' on Facebook