Basın Odası

Citibank Akbank’ı kaç liradan sattı?
25.05.2012

Citibank Akbank’ı kaç liradan sattı?

Citigroup Akbank’ta bulunan %10,1 ‘lik hissesinin satışını bugün itibari ile tamamladı…

Altı yıl önce Akbank’a stratejik ortak olarak giren Citibank, ABD’de yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle iştiraklerinden çıkıyor. Bunlardan biri de en karlı yatırımı olan Akbank hisseleri. CitiGroup yüzde 10 hisseyi 5.24 lira fiyattan sattı. Bu satış sonrası Akbank hisseleri yüzde 8 oranında düşüşle 5.23 liradan güne başladı. Akbank hisselerindeki sert düşüş zaten geri çekilmekte olan İMKB’nin de yüzde 1.44 oranında düşüşle 54 bin puan sınırından güne başlamasında etkili oldu. Citigroup Inc. bugün yaptığı basın açıklaması ile Akbank’daki yüzde 10.1 payının satışını tamamladığını duyurdu.

Citigroup açıklamasında hisse başına 5.24 TL fiyat ile yapılan satıştan toplan 1.15 milyar dolar gelir beklediğini bildirdi. Açıklamada satışın ikinci çeyrekte vergi sonrasında 243 milyon dolar civarında zarar ortaya çıkaracağı da belirtildi.

Satış sonrası Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) şu açıklama yapıldı:

“İştiraklerimizden Akbank’ın %20 oranında dolaylı ortağı olan Citigroup Inc. (“Citigroup”), Basel III kurallarının uygulamasına hazırlık amacıyla yapmakta olduğu sermaye planlaması gereği, Akbank sermayesindeki iştirak oranını, düşürme kararı almıştır. Citigroup, 11 Mayıs 2012 tarihinde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan Akbank’taki iştirak oranını %10′nun altına düşürmek için gerekli ön izni almıştır.

Citigroup, Akbank’ın sermayesinin yaklaşık %10,1′ine tekabül eden hisselerinin (yaklaşık 404.000.000 hisse lotu) piyasada hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile satışına 24.05.2012 tarihi itibariyle başlamış olup, işlem Citigroup Global Markets Limited tarafından yönetilmektedir. Muhtemel alıcıların yerli veya yabancı yatırım fonları, emeklilik fonları, yatırım ortaklıkları ve benzeri diğer nitelikli yatırımcılar olması beklenmektedir. Herhangi bir yatırımcıya Akbank sermayesinin %5 veya daha fazlasına tekabül eden oranda hisse satılmayacaktır.”

Yüzde 5′in üzerinde olması ya da sakıncalı bir kişiye hisse devri yapılması halinde düzenleyici ve denetleyici otoriteler devreye gireceği için açıklamada özellikle bu konunu altını çizildiği görülüyor. Zaten geçtiğimz günlerde BDDK’da böyle bir satışa onay verilmeyeceğini açıklamıştı.

Bu arada Citibank, FED’in yaptığı stres testinden geçemeyen birkaç bankadan biri olmuştu. Citibank’ın stres testini geçememesi finans sektöründe şaşkınlık yaratmıştı.

2006 YILINDA SATIN ALMIŞTI

Citigroup, Akbank’ın yüzde 20′sine satın alarak 2006 yılında stratejik ortak olmuştu. Citigroup, devralacağı hisseler için yaklaşık 3.1 milyar dolar ödemişti. O dönemde Akbank’a 15.5 milyar dolar değer biçilmişti. Bugün ise Akbank’ın piyasa değeri yaklaşık 15 milyar dolar. Yani o günden bugüne çok büyük bir değişim olmamış.

Hisse devrinin ardından Citigroup’a, Akbank yönetiminde ‘yetkisiz bir üye’ ile temsil hakkı verilmişti.

Bu arada, şu an mali sıkıntılar yaşayan Citigroup, 1975 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor.

KİMLER CİTİBANK’A HİSSE SATMIŞTI?

Exsa Export Mamulleri Satış ve Araştırma: 4 milyar 870 milyon

Europlus Investment Holdings: 1.2 milyar

Hacı Ömer Sabancı Vakfı: 3 milyar 210 milyon

Akbank Mensupları Tekaüt Sandığı Vakfı: 780 milyon

Dilek Sabancı: 3 milyar 95 milyon

Sevil Sabancı: 3 milyar 95 milyon

Suzan Sabancı Dinçer: 3.6 milyar

Çiğdem Sabancı Bilen: 3.6 milyar

Serra Sabancı: 4 milyar

Yüksel Sabancı: 149 milyon

Güler Sabancı: 92 milyon

Nur Sabancı (Düvenci): 154.5 milyon

Yakup Sabancı: 154.5 milyon

 

Haberi Paylaş
  • Share 'Citibank Akbank’ı kaç liradan sattı?' on Email
  • Share 'Citibank Akbank’ı kaç liradan sattı?' on Twitter
  • Share 'Citibank Akbank’ı kaç liradan sattı?' on LinkedIn
  • Share 'Citibank Akbank’ı kaç liradan sattı?' on Facebook