Basın Odası

Dünyanın en eski bankası zarar etti
30.03.2012

Dünyanın en eski bankası zarar etti

Dünyanın en eski bankası Monte dei Paschi di Siena geçen yıl 4,7 milyar avro zarar etti.

Dünyanın en eski bankası Monte dei Paschi di Siena 2011 yılında 4,7 milyar avro (6,2 milyar dolar) zarar etti.

İtalya’nın en büyük bankalarından Monte dei Paschi di Siena, Avro Bölgesi borç krizi nedeniyle maruz kaldığı kayıplar ve ekonomideki yavaşlama yüzünden geçen yıl 4,7 milyar avro zarar ettiğini açıkladı. Varlıklarından 4,51 milyar avro silen bankanın hisseleri, zarar açıklaması üzerine dün yüzde 8′den fazla değer kaybetti.

Banka, varlık silmenin bir muhasebe işlemi olduğunu, nakit akışında, likiditede ve gelecekte kar potansiyelinde etki yaratmayacağını bildirdi.

Bankadaki kontrol hissesinin sahibi olan banka vakfı, UniCredit bankasının eski üst yöneticisi (CEO) Alessandro Profumo’ya başkanlık önerdi. Profumo, Libya otoritelerinin UniCredit’te hisselerini artırmasının rahatsızlık yarattığı 2010 yılında bankadaki görevinden ayrılmıştı.

Monte dei Paschi di Siena Genel Müdürü Fabrizio Viola, Profumo’nun atanmasının ”bankanın yeniden yapılanmasının işareti” olacağını söyledi.

Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin (EBA), haziran ayına kadar 3,2 milyar avro sermaye artırması baskısı altındaki bankanın yönetimi, açığı gayrimenkul satarak ve diğer önlemlerle kapatacağını belirterek, sermaye artırımını reddediyor.

Viola, sermaye artırımının söz konusu olmayacağını belirterek, ”Amacımıza ulaşmak için mümkün olan herşeyi yapıyoruz” diye konuştu.

Bu arada Monte dei Paschi di Siena yönetimi, istihdam maliyetlerini 80 milyon avro azaltmak için gerekli önlemleri görüşmek üzere işçi sendikaları temsilcileriyle görüşecek.

Küresel çapta 31 bin kişiye istihdam sağlayan ve üst düzey yöneticilerin ücretlerini düşüren banka, işçi çıkarmaya çalışmayacağını kaydetti.

Merkezi İtalya’nın Toskana bölgesindeki Siena kentinde Palazzo Salimbeni’de bulunan banka, Rönesans döneminde 1472 yılında kuruldu ve 1624 yılında bugünkü adını aldı.

 

Haberi Paylaş
  • Share 'Dünyanın en eski bankası zarar etti' on Email
  • Share 'Dünyanın en eski bankası zarar etti' on Twitter
  • Share 'Dünyanın en eski bankası zarar etti' on LinkedIn
  • Share 'Dünyanın en eski bankası zarar etti' on Facebook