Basın Odası

‘Hedef 500 milyon TL’
29.05.2012

‘Hedef 500 milyon TL’

Garanti Bankası, bugüne kadar kendi işlerini kurmaları için kadın girişimcilere 434 milyon TL kredi sağladı.

Kadın girişimcilerin ekonomiye katkı yapması tarafında etkili adımlar atan Garanti Bankası, bugüne kadar kendi işlerini kurmaları için kadın girişimcilere 434 milyon TL kredi sağladı. 2012 hedefi ise 60 milyon TL kredi hacmini aşarak toplamda 500 milyon TL’yi yakalamak

Kadın girişimci alanında fark yaratmak için altı yıl önce Kadın Girişimci Yarışması’nı başlatan Garanti Bankası, kendi işini kurmak isteyen kadınlardan büyük talep görüyor. 2006 yılında başlayan Kadın Girişimci Yarışması’na bu yıl Türkiye’nin çeşitli illerinden toplam 6 bin 400 kadın aday olmak için başvurdu. Geçen yıl yarışma için 5 bin 600 kadın girişimci başvuruda bulunmuştu.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, kadın yatırımcıları bankacılıkta özel bir alan olarak tanımladıklarını ifade ederek, kadın girişimci sayısının artmasının Türkiye ekonomisinde istihdam yaratılmasına büyük katkı sağlayacağı inancında olduğunu söyledi. Altı yılda 10 binin üzerinde kadın girişimciye toplam 434 milyon Türk Lirası kredi verdiklerini belirten Karadere, “Bu yıl kendi işini kuran ve kurmak isteyen kadınlara vereceğimiz toplam kredi tutarının 500 milyon TL’ye ulaşmasını bekliyoruz” dedi. Karadere, altı yılda kadın girişimcilere verilen kredi sayısının 15 bin 600 olduğunu belirtti.

Türkiye’nin farklı illerinde kadın girişimcilerin katıldığı toplantılar düzenlediklerini hatırlatan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, daha çok otel, restoran ve tarım alanında kendi işini kurmak isteyen kadın girişimcilerin yanı sıra madencilik, yatak üretimi gibi sanayi alanlarında da iş kurmak isteyen kadınlar olduğunu kaydetti.

En son Gaziantep’te düzenlenen toplantıda 400 kadının salonu doldurduğunu ve sordukları sorularla kadın girişimci olarak Türkiye’de iş yaratma isteği açısından kendilerini etkilediklerini söyleyen Karadere, ‘Bu toplantıya katılan 400 kadının 5’i kendi işini kursun Türkiye için büyük bir kazanımdır” dedi. Karadere sorularımızı yanıtladı.

‘Kadınlar iş kurmak istiyor’

* Kadın girişimciler nasıl bir gelişme gösteriyor?

Kadınlar günümüzde daha özgür ve kendilerine güven duyarak hareket ediyorlar. Özellikle de Anadolu’nun gelişmekte olan illerinde kendi işlerini kurma konusunda önemli bir talep artışı olduğunu gözlemliyoruz. 10 yıl önce bir bankacı olarak kadınlardan iş kurmak için bu kadar talep geleceğini asla düşünemezdim. Şimdi kadınlar Türkiye ekonomisinin gösterdiği gelişmelerle birlikte iş hayatında daha çok var olmak istiyorlar. Bu yıl vereceğimiz kredilerle birlikte kadın yatırımcılara vereceğimiz toplam kredi tutarının 500 milyon TL’ye ulaşmasını bekliyoruz.

Türkiye’de toplam 3.5 milyon KOBİ var. Ancak bunun sadece 80 bini kadın. Kadınlar Türkiye’de en çok eczane, pastane, restoran ve otel işletiyorlar.

KOBİ’LERE KREDİ MUSLUĞU AÇIK

* ‘Bankalar KOBİ’lere kredi vermiyor’ eleştirisi var, bu konudaki görüşünüz nedir?

Bankalar KOBİ’lere kredi vermeyi sürdürüyor. KOBİ kredilerinde artış var. Böyle bir durum söz konusu değil. Bu alanda olan şikâyetler münferittir. Bankaların KOBİ’lere kredi verme hevesinin sürdüğüne inanıyorum. Bu yıl KOBİ’lerin altın yılı değil ama KOBİ’ler için bir kriz yılı da yaşanmıyor. Bankalar KOBİ’lere kredileri kesti gibi bir tespit doğru değil. Örneğin bizim bankamızın, Garanti’nin son üç ayda KOBİ’lere verdiği kredilerde yüzde 8’e yakın bir artış oldu. Ekonomideki durgunluk nedeniyle bazı şirketlerde sorunlar olabilir ancak yılın ikinci yarısında piyasaların daha iyi olacağını düşünüyorum.

Kadife Şahin- Milliyet

Haberi Paylaş
  • Share '‘Hedef 500 milyon TL’' on Email
  • Share '‘Hedef 500 milyon TL’' on Twitter
  • Share '‘Hedef 500 milyon TL’' on LinkedIn
  • Share '‘Hedef 500 milyon TL’' on Facebook