Basın Odası

Katılım bankaları ilave katkı sağlıyor
25.05.2012

Katılım bankaları ilave katkı sağlıyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan”Katılım Bankaları ulaşılamayan kaynakları sektöre kazandırarak, ilave katkı sağlıyor” dedi.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği 11. Olağan Genel Kurulu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, BDDK Kurul Üyeleri ve Başkan Yardımcıları ve Birliğe üye bankaların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla 25 Mayıs 2012’de Çırağan Sarayı’nda gerçekleşti. Türkiye Katılım Bankaları Birliği 11. Olağan Genel Kurulu finans sektörünün en üst düzey temsilcilerinin katılımıyla bugün (25 Mayıs 2012 Cuma) gerçekleşti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, BDDK Kurul Üyeleri ve Başkan Yardımcıları da genel kurula katıldılar.

Albaraka Genel Müdürü ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Yahşi, Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk, Birlik Genel Sekreteri Osman Akyüz’ün hazır bulunduğu Kurul’u, katılım bankaları üst düzey yöneticileri ile çok sayıda sektör temsilcisi de izledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan”Katılım Bankaları ulaşılamayan kaynakları sektöre kazandırarak, ilave katkı sağlıyor” Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, genel kuruldu oldukça kapsamlı bir konuşma yaptı. Katılım bankalarının kırılganlıkları azaltıcı ve sektörü büyüten özelliklerinin altını çizen Babacan,Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Yahşi’nin, “Hazine’nin çıkartacağı kira sertifikası TL cinsinden olsun” önerisine; ,

“Fahrettin Bey’in “TL olsun” tespiti vardı. Hazine’nin kira sertifikalarında iç piyasa kuşkusuz TL olacak, ancak aynı Eurobond’lar gibi tamamen yabancı yatırımcılara yönelik ama Türklerin de ilgi gösterip alabilecekleri bir döviz bazında ve dışarıya yönelik de olacak. Kuşkusuz iç piyasamızda, bunun piyasasının oluşması için de ciddi rakamlarda likiditesi olan bir Türk Lirası boyutu kuşkusuz bunun olacak. Şu anda baktığımızda özellikle dışarıdan talepler ciddi miktarda gözüküyor. İçeride de zaten piyasasının oldukça iyi ve hazır olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla her iki kolda da bunların çalışması olacak. TKBB Başkanı Fahrettin Yahşi, “Katılım Bankalarının aktifleri bir önceki yıla göre % 29 artış sağlayarak 56,1 Milyar TL’ye ulaştı !!!”

Genel Kurul’un ilk bölümü, Albaraka Genel Müdürü ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Yahşi’nin konuşmasıyla açıldı.

Yahşi konuşmasında, Öncelikle Avro bölgesinin 2011 yılını ekonomik ve sosyal sorunlar ve borç sarmalı içinde geçirirken, Türkiye’nin iyi bir performans göstererek ve % 8,5 büyüme hızı ile Çin’den sonra en hızlı büyüyen ülke olduğuna değindi. Türkiye’nin kendi kriz ortamından çıkış öyküsünün, bugün krizde olan ülkeler için örnek gösterildiğini, ancak Türkiye ihracatının % 45’ini oluşturan bu ülkelerdeki resesyonun, ülkemiz ekonomisini etkilemesi karşısında gerekli ihtiyatlılığı göstermek zorunda olunmasına dikkat çekti.

2001 krizinin ardından yaşadığı yasal ve yapısal değişikliklerle örnek bir vaka olarak gösterilen Türk bankacılık sektörünün 2011 yılında da sağlam duruşunu sürdürmeyi başardığını ifade ederek, “ Biz önümüzdeki dönemde çıkabilecek çalkantılara bankalarımızın hazır olduğuna inanıyoruz. Gelişmelere duyarlı, dikkatli, yapıcı ve ilkelerinden ödün vermeyen bankacılık otoritemizin de önümüzdeki süreçte sektöre güçlü bir destek sağlayacağından da eminiz. Dinamik, hırslı ve yenilikçi bir özel sektörümüz var. Bankalarımız, penetrasyon potansiyeli sayesinde, Türkiye’nin büyüme hızının üzerinde sağlıklı büyümesini sürdürüyor.” dedi.

Konuşmasında, 2011 yılının Katılım Bankaları için de oldukça verimli geçtiğini belirten Yahşi,. Katılım Bankalarının aktiflerinin bir önceki yıla göre % 29 artış sağlayarak 56,1 Milyar TL’ye ve toplanan fonlarda da % 18’lik bir büyüme sergileyerek, 39,9 Milyar TL’lik fon hacmine ulaştığını açıkladı. Katılım bankalarının bu fon büyüklüğü ile bankacılık sektöründen % 5,6’lık bir pay aldığına dikkat çeken Yahşi, konuşmasını “Reel sektöre desteğini kriz dönemlerinde bile kesmeyen katılım bankaları, artan fonları paralelinde kullandırdıkları fonlarda % 28’lik bir artış sağladı ve bu alanda 41,1 Milyar TL’lik ciddi bir rakama ulaştı. Tüm bu iyi gerçekleşmeler paralelinde öz kaynaklarında da % 13’lük bir büyüme gerçekleştiren katılım bankaları 6,2 Milyar TL’lık bir özkaynak büyüklüğüne ulaştılar. Piyasalarda yaşanan rekabet, düşen kâr marjları gibi etkilere rağmen kârlılıkta bir önceki yıla göre % 5,8’lik bir büyüme sergileyen katılım bankaları toplamda 803 Milyon TL kâr elde ettiler. Toplam sektör kârı 2011 yılında % 10 azalırken, katılım bankacılığı % 6’ya yakın bir kâr artışı sağlamıştır. Her geçen gün şube ve çalışan sayısını artıran katılım bankaları 2011 yılında 685 şube sayısına ve 13.857 çalışan sayısına ulaşmıştır” açıklamasıyla sürdürdü.

Yahşi, özverili çalışmaları ve faizsiz sisteme yönelik yeni ürünlerle önümüzdeki yılların katılım bankaları için çok daha güzel gelişmelere tanık olacağına inancını vurgulayarak, konuşmasını tüm katılımcılara özel teşekkürleriyle tamamladı.

TKBB Yönetim Kurulu Başkanlığı’ na, iki dönem için Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan seçildi.

Aradan sonra devam edilen genel kurulun 2. bölümü ise basına kapalı olarak sürdürüldü. 2011 yılı genel değerlendirmesi ve yeni dönem programının belirlendiği toplantı sonrası, yeni dönemde görev yapacak yönetim kurulunun seçimi yapıldı.İki sene arayla değişen birlik yönetim kurulu başkanlığına bu dönem Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan’ın seçildiği açıklandı.

TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz; “Katılım Bankacılığı 2011 yılında bir çok ilke imza attı”

TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz Genel Kurul’un ardından bir açıklama yaptı. 2011’ in Katılım Bankacılığı için çok verimli geçtiğini ve önümüzdeki dönemde de aynı başarı çizgisinin sürdürüleceğini ifade etti.

Birliğe üye bankaların aynı ilkeler doğrultusunda, birlik ve dayanışma içinde hizmet verdiklerini dile getiren Akyüz sektördeki gelişme ve yenilikleri şöyle özetledi:

“ Katılım endeksine dayalı Borsa Yatırım Fonu 16 Mayıs 2012 tarihinde İMKB’ de işlem görmeye başladı.

Bütün bankalarımızda faizsiz Bireysel Emeklilik hizmeti verilmeye başlandı. Faizsiz sigortacılık yapan yabancı sermayeli bir şirket Türkiye’de faaliyet göstermeye başladı.

2010 yılında bankalar ve özel sektör için getirilen Kira Sertifikası ihraç imkanı, son Yasa Tasarısı ile Kamu için de getiriliyor. Bu sertifikalar katılım bankaları için önemli avantaj sağlayarak hem portföylerinin zenginleşmesine hem de bu sertifikaları kullanarak gerek Merkez Bankasından gerekse uluslararası kaynaklardan fon temin etmelerine imkan sağlayacaktır. Böylece katılım bankalarının likidite sorunlarını çözerek likidite yönetimlerini kolaylaştıracaktır.

• Kıymetli madenler faizsiz bankacılık esaslarına göre borsada işlem görmeye başladı.

• Malezya İslami Bankalar Birliği ile Mutabakat Anlaşması (MOU) imzalanarak Malezya’da faaliyet gösteren islami bankalar ile Türkiye’ deki katılım bankaları arasında faizsiz bankacılığının geliştirilmesi konusunda her türlü işbirliğinin sağlanması ve geliştirilmesi kararlaştırıldı. “

Haberi Paylaş
  • Share 'Katılım bankaları ilave katkı sağlıyor' on Email
  • Share 'Katılım bankaları ilave katkı sağlıyor' on Twitter
  • Share 'Katılım bankaları ilave katkı sağlıyor' on LinkedIn
  • Share 'Katılım bankaları ilave katkı sağlıyor' on Facebook