‘Türk ve Çinli işadamlarının TL ve yuan ile ticareti daha kârlı olur’
Türkiye Çin Sanayici İşadamları Derneği’nin (TÜÇSİAD) ev sahipliğinde ikincisi yapılan Türk-Çin İş Forumu, Çin’in Şanghay kentinde başladı. Programda konuşan dernek Başkanı Murat Sungurlu, Türk ve Çin taraflarının kazan-kazan modeliyle çalışabileceğini söyledi. AK Parti Milletvekili ve Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Emin Önen de, Türkiye ve Çin’in inşaat sektöründe dünyada rekabet içinde olsalar da, iki ülkenin üçüncü ülkelerde ortaklaşa projeler yapabileceğini ifade etti. Bank of China’nın Türkiye temsilcisi Zhang ise karşılıklı ticarette TL ve yuanın kullanılmasını önerdi.
Çin’in Şanghay şehrinde düzenlenen 2. Türk-Çin İş Forumu’na Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli, AK Parti Milletvekili ve Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Emin Önen, Şanghay Başkonsolosu Deniz Eke’nin yanı sıra, Türkiye’den gelen çok sayıda işadamı katıldı. Forumda Esenli, Önen, TÜÇSİAD Başkanı Murat Sungurlu, Huawei temsilcisi, Bank of China’nın Türkiye temsilcisi Zhang Xinyuan ve 120 yıllık tarihi ve 35 bin üyesi olan Şanghay Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkan Yardımcısı Jin Liang birer konuşma yaptı. Forumda Çin’deki ilk Türk derneği olan TÜÇSİAD’ın Şanghay temsilciliğinin de açılışı gerçekleştirildi. Ayrıca dernek ile Şanghay Sanayici ve İşadamları Federasyonu arasında iyi niyet anlaşması imzalandı. Çinli firmaların yoğun ilgi gösterdiği forumda, Çin’de yaşayan ve ticaret ile uğraşan Türk vatandaşları da hazır bulundu.
Bank of China’nın Türkiye temsilcisi Zhang, forumda yaptığı konuşmada, bankalarının Türkiye yatırımı hakkında bilgi verdi ve Türkiye’deki bankalarla olan işbirliklerini açıkladı. Çin parası yuanın (RMB) dünya ticaretinde üçüncü alternatif para birimi olma tartışmalarının yaşandığı şu günlerde, Türk işadamlarına karşılıklı ticaret ve yatırımlarda yerel para birimlerinin kullanılmasının çok kârlı olacağını anlatan Zhang, ABD ve Euro Bölgesi’ndeki krizlere dikkat çekti.
ÇİN’DEKİ İLK RESMî TÜRK DERNEĞİ AÇILDI
TÜÇSİAD Başkanı Sungurlu, Çin’de açılan ilk Türk derneği olduklarını ve Şanghay temsilciliğinin açılışını gerçekleştirdiklerini kaydetti. Çin ile Türk halklarının birbirlerini yeterince tanıyamadıklarını ve bundan dolayı Şanghay’a ofis açarak, iki ülke halkı arasındaki mesafeyi kapatmada altyapı hazırlamak istediklerine değinen Sungurlu, iki ülke arasındaki avantaj ve farkındalığı ön plana çıkaracaklarını dile getirdi. Forum kapsamında iki ülke yatırımcı ve işadamları, TÜÇSİAD çatısı altında tekrar bir araya geldi ve inşaat ve taahhüt hizmetleri (yatırım ortaklığı) alanında karşılıklı iş ve yatırım imkânlarını masaya yatırdı.
Dün başlayan forum, Şanghay, Hangzhou ve Hong Kong’u kapsayacak ve 13 Ocak’ta sona erecek. Kurulduğu 2006 senesinden bu yana, Uzakdoğu’nun ve artık dünyanın parlayan yıldızı haline gelen Çin ile son 10 yılda gelişme yolunda dev adımlar atan Türkiye arasında sağlam, kalıcı ve sürdürülebilir iş ilişkileri tesis etmeyi amaçlayan TÜÇSİAD’ın sloganı ’21. Yüzyılın İpek Yolu’. Türk Çin İş Forumu’nun ilki 2 Haziran 2010′da İstanbul’da yapılmıştı.
Şanghay