Ziraat özel bir birim kuruyor
Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Grup Başkanı Yüksel Cesur Bankanın geçen yıl tarım sektörüne 11,3 milyar lira finansman desteği sağladığını belirtti.
Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Grup Başkanı Yüksel Cesur, Ziraat Bankası’nın yoğun bir yeniden yapılanma ve dönüşüm süreci içerisinde bulunduğunu belirterek, bu süreç içerisinde tarım sektöründe faaliyet gösteren tüm müşterileriyle olan finansal ilişkilerinin müşterilerin faaliyet hacimlerine uygun olarak, doğru kanallardan ve müşteriye uygun, özel olarak tasarlanmış ürünlerle yürütülmesine yönelik bir yapı oluşturduklarını söyledi. Cesur, yeni yapının içerisinde diğer sektörlerden ayrı olarak sadece tarım sektörüne yönelik bir birime de yer verilerek Ziraat Bankası’nın tarımsal misyonunu artan bir etkinlikle sürdürmesi amaçlandığını belirtti.
Yüksel Cesur, Ziraat Bankası’nın Tarımsal misyonu, 2011 gerçekleşmeleri, 2012 öngörüleri ve Türkiye’deki tarımın geleceği ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Cesur “İçinde bulunduğumuz dönemde Bankamız yoğun bir yeniden yapılanma ve dönüşüm süreci içerisinde bulunuyor. Bu süreç içerisinde tarım sektöründe faaliyet gösteren tüm müşterilerimizle olan finansal ilişkilerimizin de müşterilerimizin faaliyet hacimlerine uygun olarak, doğru kanallardan ve müşteriye uygun, özel olarak tasarlanmış ürünlerle yürütülmesine yönelik bir yapı oluşturuyoruz. Bu sayede hem her ölçekte müşteri memnuniyetini artırmayı, hem de tarımın finansmanında tarımsal değer zincirinin tüm halkalarını bir arada değerlendirerek endüstriyel tarımın gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi. Cesur, yeni yapının içerisinde diğer sektörlerden ayrı olarak sadece tarım sektörüne yönelik bir birime de yer verilerek Ziraat Bankası’nın tarımsal misyonunu artan bir etkinlikle sürdürmesi amaçlandığını belirtti.
ZİRAAT BANKASI, 2011’DE TARIM SEKTÖRÜNE 11.3 MİLYAR TL FİNANSMAN DESTEĞİ SAĞLADI
Yüksel Cesur 2011 yılında tarım sektörüne 11.3 milyar TL finansman desteği sağladıklarını belirterek, planlamalarda bir taraftan ürün fiyatlarındaki dalgalanmaların minimize edilmesi ve üreticilerin faaliyet döngülerinin ve mali yapılarının bozulmaması hususlarını dikkate alırken, diğer taraftan tarım ve hayvancılık alanlarındaki düzenleyici politikaları yakından takip edildiğini belirtti. Damızlık süt sığırcılığı konusundaki projeli kredileri ile sadece son 2 yılda faaliyete geçirilen işletmelerin ülke süt üretim kapasitesine katkısının yıllık 2 milyon ton olduğunu belirten Yüksel Cesur, “Bu işletmeler aynı zamanda besi hayvancılığına da hammadde sağlıyor. İşletmelerin bu yönüyle kırmızı et üretimine olan katkılarını içinde bulunduğumuz yıldan itibaren görmeye başlayacağız. 2012 yılında da üreticilerimizin ihtiyaçlarına yönelik etkin çözümler ile tarım sektörünün yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
“3 MİLYON KÜÇÜK İŞLETME SAYIMIZ MEVCUT”
Yüksel Cesur, son yıllarda kapasite artırımına ve ölçek ekonomisine yönelik hamlelere rağmen halen 3 milyon gibi dikkate değer bir küçük işletme sayısının mevcut olduğunu belirterek, “Ziraat Bankası olarak bu işletmelerle büyük boy işletmeler ve sanayi kuruluşları arasında organik bağ oluşturarak üretimde standardizasyon ve maliyetlerde düşüş sağlayacak finansman modelleri üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan önemli bir kısmını uygulamaya geçirmiş durumdayız. Küçük ölçekli işletmeleri ise Başakkart ile buluşturarak üreticilerimizin finansman ihtiyaçlarını hem daha hızlı hem de maliyet avantajı ile karşılamalarına olanak sağlıyoruz” dedi.
“TARIMSAL ÜRETİMDE DÜNYADA 7. SIRADAYIZ”
Cesur yaptığı açıklamada Türkiye’de tarımsal üretimin 2011 yılında 5 milyar dolarlık bir artış göstererek 70 milyar doları aştığını belirterek “Bu üretim miktarıyla dünyada 7. sırada yer almaktayız. Ülkemizin son yıllarda kaydettiği gelişim ve kalkınma hamlesinden tarım sektörü de hem üretim hacmi hem de modernizasyon anlamında payını almıştır. Dünya nüfusundaki artışın tarımsal üretime yansıması hem üretim miktarının hem de ürün kalitesinin yükseltilmesi çabalarını beraberinde getiriyor. Özellikle son iki yıldır tarımsal işletme kapasiteleri ve verimliliklerinin artırılmasına ve ürün kalitesinin yükseltilmesine yönelik çabaları bariz bir şekilde gözlemlemekteyiz. Başta tarımsal sulama alanında olmak üzere teknolojik gelişmenin yanı sıra tarımsal finansman kaynaklarının çeşitlenmesi ile katma değeri yüksek ürünlerin toplam üretim içerisindeki payının artmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.